Hainele

“Haina il face pe om. Oamenii dezbracati au o influenta proasta sau nu au deloc influenta asupra societatii.”
Mark Twain

  Felul cum te imbraci te reprezinta
McStyle Fashion
McStyle © 2009




 
Acest subiect legat de costume este atat de delicat, personal si dificil, incat ma rezum la sfaturi teoretice. Cum sa asortezi un costum, ce sa urmaresti cand il cumperi si la ce sa fi atent cand il imbraci.
Conform M.A.A. ( The Men Apparel Alliance) exista 2 tipologii de vestimentatie masculina ce implica costumul: Tailored si Business Casual.
Stilul Tailored sau, cum il numim noi, “la 4 ace” compus din: jacheta, vesta, pantalon, camasa si cravata. Elementul cheie ale tinutei ( costumul propriu-zis ) trebuie sa fie in culori inchise ( bleumarin, negru, gri), asortat cu cravata, iar camasa trebuie sa aiba o culoare deschisa, pentru a realiza contrast. Abordarea acestui stil transmite urmatoarele mesaje: persoana autoritara, increzatoare in fortele proprii, credibila, cu putere de convingere si formala. Se potriveste unui CEO, director de banca sau manager intr-o corporatie. Puteti adopta acest stil cand aveti o intalnire de afaceri importanta, cand aveti un job interviu etc – putandu-se renunta la vesta
Stilul Business Casual este varianta soft a costumului clasic. Cum se realizeaza? Alege o jacheta de costum mai putin formala ( din material reiat sau lana ) si pantaloni din doc sau bumbac, intr-o linie dreapta ( nu sport!), camasa cu sau fara cravata. O persoana ce adopta acest stil, lasa impresia de accesibilitate, receptivitate, influenta si incredere. Este un stil usor de adoptat, zi de zi, nefiind asa scortos ca stilul Tailored.

Sfaturi pentru combinarea elementelor costumului.
CRAVATA
Alb, albastru si gri deschis sunt cele trei nuante pentru cravata acceptate pretutindeni in codul tinutei office, si prezinta importantul avantaj ca le poti asorta mai multor piese vestimentare.
Cravatele imprimate cu diverse modele geometrice impun anumite limite de asortare cromatica. Daca nu sunteti sigur ca o anumita cravata se potriveste unui anumit costum si camasi, lasati-o balta, mergeti pe combinatia clasica cu o cravata in culoare neutra. Se gafeaza foarte des din cauza faptului ca nu se cunosc regulile clasice de asortare a cravatei:
1. Unei camasi albe cu dungi verticale, subtiri ii poti asorta o cravata cu dungi, atat timp cat liniile sunt mai late decat cele ale camasii.
2. Daca porti haine cu mai multe culori, asigura-te ca cel putin una dintre nuantele cravatei se asorteaza cu restul tinutei.
3. Evita sa imbini 3 elemente care au acelasi pattern: camasa cu dungi, cravata cu dungi si sacou cu dungi, indiferent de latimea liniilor.
4. Cravatele din materialele compacte confera intotdeauna eleganta, mai cu seama daca optezi pentru gri sau negru. Trebuie de asemenea sa fii atent la material. Cravata trebuie sa ramana dreapta si neteda dupa ce o legi in jurul gatului, iar cele fabricate 100% din matase sunt ideale pentru ca acest lucru sa se intample.
5. Latimea cravatei ar trebui sa fie intre 10 si 12 centimetri, la lungimi care variaza si ele in functie de marca si stil. Adaptarea se face si in functie de inaltimea persoanei care o poarta.
6. Imprimeurile florale sau nuantele extravagante, cum este fuchsia, nu sunt recomandate pentru intalnirile de afaceri importante, chiar daca le asortezi unui costum uni.
ACCESORII
In cazul primului stil este de preferat ca singurele accesorii sa fie: butonii de la camasa, ceasul si verghieta! Nimic in plus!
Atentie ca ciorapii sa fie intotdeauna negrii sau o nuanta inchisa apropiata de cea a costumului (nu maro), sa fie ridicati si nu cazuti pe pantofi ( folositi manseta daca elasticul ciorapului nu este suficient de puternic).
PANTOFII
Ii alegeti in functie de gusturile personale, si ATENTIE: mai intai se cumpara pantofii si apoi costumul – astfel incat costumul va fi probat cu incaltaminte si se va observa daca se aranjeaza bine pe picior sau nu.

Un alt element important il constituie alegerea marimii potrivite pentru costum – nu mai mare pentru ca se observa la latimea umerilor si nu mai mic pentru ca la o miscare de incordare poate strange sau pocni
Cand sunteti in cabina de proba nu va alarmati – in 95% din cazuri costumele au nevoie de modificari – ori la mansete, ori la lungimea pantalonului. Asigurati-va ca magazinul de unde cumparati costumul face aceste retusuri, si le face pe gratis ( asa se procedeaza in tarile civilizate).
Atentie: la indoirea mainii sau lungirea mainii in fata corpului, maneca jachetei trebuie sa se ridice 3-4 cm. deasupra camasii – precum in poza.

CUMPARATI CEL MAI BUN COSTUM PE CARE VI-L PUTETI PERMITE. ESTE O INVESTITIE.

Exista macar un moment in viata unui barbat cand, indiferent de libertatea pe care o are la job sau de stilul vestimentar cozzzyyy si sport, trebuie sa iasa din blugi, din tricoul cu imprimeu si sa imbrace un costum de ceremonie.
Prin ceremonii, va rog sa intelegeti: nunta ( vestimentatia mirelui ), receptie, bal, petrecere intr-un cadru formal unde s-a un anumit cod vestimentar.

Fracul
Unde? Pentru serile la opera sau anumite ceremonii bine determinate este obligatoriu fracul.
Cum? Are ca si parteneri de nelipsit camasa, papionul, braul si vesta decupata, de culoare alba. Pantalonul are prin excelenta vipusca din satin, simpla sau dubla pe lateral.














Smokingul
Unde? Ce poate fi mai potrivit pentru o receptie cu staif decat smokingul?
Cum? La un rand sau la doua randuri, cu guler sal sau cu spit, tinuta smoking presupune obligatoriu pantalon negru, camasa alba preferabil cu guler a la Tache Ionescu, papion si brau de culoare neagra sau cel mult grena si pantofi negri simpli si luciosi, dar in nici un caz de lac.













Vesta de ceremonie
Cum? Este un accesoriu aproape obligatoriu in tinuta de ceremonie. Vesta este obligatoriu alba in cazul fracului, dar poate avea orice alta culoare in celelalte cazuri. Poate fi din aceeasi tesatura cu costumul ori sacoul sau dimpotriva, poate fi in contrast cu ele. In ambele cazuri accesoriul de la gat se asorteaza cu vesta. Intr-o ceremonie, vesta joaca un rol important atunci cand se renunta la sacou, ea reusind sa pastreze o nota de eleganta pentru cel care o poarta.











Braul
Cum? Acest accesoriu masculin este un element vestimentar specific smoking-ului si fracului. In ambele cazuri, se va asorta cu papionul. Prin urmare va fi alb pentru frac si negru sau de culoare inchisa in cazul smoking-ului. Daca nu gasiti un brau autentic, adica un brau care pur si simplu se infasoara de cateva ori in jurul
taliei, va trebui sa apelati la un brau gata facut care trebuie sa fie ajustabil iar cutele trebuie sa fie orientate in sus. De asemenea verificati ca sistemul de inchidere sa nu permita detensionarea nedorita a acestuia.
Este inutil de precizat ca accesoriul curea nu are ce sa caute pe sub brau??







Papionul
Dupa unele pareri, acesta este cea mai eleganta forma a cravatei si, dupa toate parerile, cel mai greu de innodat. Pentru cei care doresc sa il poarte, este mai bine sa invete sa ii faca nod decat sa cumpere unul gata facut.
Cum? Pentru tinuta barbateasca este complementul natural la costumul de seara: alb pentru frac si negru pentru smoking. Poate fi purtat si ziua, colorat sau imprimat, dupa modelul lui Winston Churchill.
« Majoritatea oamenilor care poarta papion o fac pentru ca majoritatea oamenilor nu poarta. » – Abbot Combes, New York Times Magazine, 1986
Este considerat emblema a intelectualilor, spre exemplu Horia Roman Patapievici, care se presupune ca detine o intreaga colectie de papioane.






Lavaliera
Este o cravata barbateasca sau de dama (de obicei neagra pentru barbati), un fel de papion mare inodat fara dificultate si fara ceremonie in jurul unui guler moale, care devine in secolul XIX accesoriul preferat de catre intelectualii liberali si de catre artistii boemi. Volumul si moliciunea sa feminina contrastau izbitor cu rigoarea burgheza in ce privea vestimentatia. Acesta este motivul pentru care i-a fost atribuit numele unei femei, care cu doua secole in urma purtase cu non-salanta o cravata similara (aceeasi forma dar colorata), ducesa de La Valliere.
Astazi lavaliera, aproape mereu fabricata din matase imprimata, este purtata aproape exlusiv de catre barbati.








Butonii
Sunt cele mai elegante si printre putinele accesorii permise unui barbat.
Unde? Se poarta atat in tinutele de ceremonie cat si business dand un aer de rafinament sau de dezinvoltura in functie de modelul ales, celui care ii poarta
Cum? Se pot asorta cu acul de cravata sau cu nasturii de camasa, in cazul tinutelor de ceremonie. Varietatea este nesfarsita, de la butoni din material textil si piele, pana la cei din otel antialergic, aur si argint, intr-o modelistica si coloratura impresionanta. Se folosesc atat la mansetele duble cat si la cele simple cu “colt taiat”.






Uniforma civila barbateasca prin excelenta, “costumul”, a ramas in esenta neschimbat de aproape 200 de ani. Cu timpul ea s-a internationalizat, fiind adoptata si de civilizatiile noneuropene, devenind astfel un teritoriu “comun”, oficial si obligatoriu pentru functiile publice si pentru lumea afacerilor.
Care este scopul lui? Al costumului?
Doar in mica masura sa protejeze corpul, vara tine prea cald si iarna nu destul.
Ales cu grija, avantajeaza orice silueta masculina, fiind ca o masca rigida care ascunde caracterele fizice individuale si elimina surprizele fanteziei care ar putea tulbura ordinea. Trupul nu se percepe aproape deloc sub formele cilindrice, in culori neutre, intunecate, ale costumului.
Singura pata de culoare este cravata, pe fondul deschis al camasii, care se vede atat cat sa formeze un triunghi net cu varful in jos, atragand atentia privitorilor spre figura, singura in “functie” in acest caz.
Dar stiti sa va alegeti costumul potrivit, domnilor?
Privit in contextul definit mai sus, costumul este piesa de baza de la care porneste construirea tinutei business. Costumul poate fi format din 2 piese, sacou si pantaloni, confectionate din aceeasi tesatura, sau cand se adauga si vesta, avem un costum din trei piese.
Ca sa puteti face o alegere corecta, prima intrebare la care trebuie sa raspundeti este daca costumul se potriveste situatiei/situatiilor in care va fi purtat.
Cand spun situatie ma refer la tipul intalnirii la care trebuie sa participati si la mesajul pe care doriti sa-l transmiteti cu aceasta ocazie. Pentru a ma face pe deplin inteleasa, am sa imaginez un mic scenariu.
Sa presupunem ca sunteti un tanar intreprinzator care are nevoie de un imprumut bancar pentru a-si dezvolta afacerea si maine trebuie sa va intalniti cu angajatul bancii pentru prima oara. Pentru a obtine imprumutul dorit aveti nevoie, in afara de un plan de afaceri fara cusur, si de o tinuta vestimentara care sa se potriveasca perfect cu situatia imaginata.
Cum ar trebui sa ganditi in astfel de momente?
Urmeaza sa va intalniti cu o persoana importanta care poate decide in legatura cu viitorul afacerii voastre, de aceea trebuie sa jucati cartea autoritatii si sa va situati pe o pozitie de egalitate cu persoana respectiva.
De ce autoritate? Pai ati vazut vreodata o persoana situata pe o pozitie importanta lipsita de autoritate? De aceea scopul vostru trebuie sa fie acela de a va ridica la acelasi nivel pentru a putea obtine ce va doriti. Pe de alta parte ar trebuie sa stiti ca mediul bancar este unul dintre cele mai conservatoare medii corporate, in care tot ce conteaza este seriozitatea, autoritatea si prestigiul.
Iata care ar trebui sa fie tinuta vestimentara care v-ar deschide cu succes usa spre imprumutul dorit.
Costum gri inchis, dintr-o stofa de calitate (lana 100%), bine croit si intretinut. De ce gri inchis? Simplu, griul este o culoare neutra care in varianta gri carbune sugereaza sobrietate, fara a avea autoritatea coplesitoare a negrului. Este culoarea cel mai des asociata lumii afacerilor si apartine barbatilor deschisi colaborarii si foarte siguri pe ei.
Pentru o infatisare foarte formala si conservatoare, camasa trebuie sa fie alba, iar cravata uni, intr-o culoare inchisa.
Daca va doriti o abordare mai percutanta, puteti alege o cravata intr-o culoare mai indrazneata, rosu sau grena. Un aer mai degajat puteti obtine cu o camasa intr-o culoare pastelata, in timp ce o camasa in dungi fine va va da un aer rafinat.
Atentie insa, alegerea griului este importanta in relatia pe care o are cu culoarea tenului. Barbatii cu o culoare calda a tenului trebuie sa evite “paloarea” pe care le-o poate da aceasta culoare, asortand o camasa si o cravata intr-o culoare calda. In timp ce posesorii unui ten rece, trebuie sa se fereasca de “monotonia” pe care le-o poate da griul din cap pana in picioare, combinand o camasa alba si o cravata stralucitoare.
Pentru a completa tinuta – pantofi si curea negre, din piele, sosetele de asemenea negre. Servieta din piele, ceas discret, si bijuterii cat mai putine – numai verigheta, daca este cazul. Imbracat asa, veti putea aborda linistit si concentrat discutia cu reprezentantul bancii.


Pasul doi in alegerea costumului, d-le!

Toate celelalte piese care completeaza tinuta – camasa, cravata, pantofii, etc. – sunt doar accente de stil si nu-ti vor modifica niciodata echilibrul costumului.
Pentru a intelege mai bine regulile cu ajutorul carora poti sa manipulezi modul in care interlocutorul iti percepe silueta si cum poti sa creezi iluzii asupra unor anumite parti ale corpului tau, trebuie sa intelegi mai intai modul in care linia, materialul si culoarea ne pot afecta perceptiile asupra obiectelor, inclusiv asupra trupurilor.
LINIA este cea mai importanta dintre toate – orizontala, verticala si diagonala joaca un rol esential in infatisarea ta.

Linia orizontala

Sunt convisa ca majoritatea dintre voi stiu ca dungile orizontale, latesc si adauga volum.
Dar de ce se intampla asa? Ochiul nostru, cand priveste un obiect, o face de sus in jos. Daca in drumul lui nu intalneste linii orizontale, trece repede si reface parcursul de jos in sus. Ori de cate ori va intalni ca obstacol o linie orizontala va zabovi asupra ei, o va scana si abia apoi isi va continua traseul.
In concluzie, nu plasa o linie orizontala intr-o parte a corpului asupra careia nu vrei sa atragi atentia. Cand te gandesti la orizontale nu trebuie sa ai in vedere doar dungile. Buzunarele, contin linii orizontale, terminatia sacoului este o linie orizontala, cureaua de la pantalon si ea tot orizontala, etc.

Linia verticala

Pe de alta parte, verticala alungeste si slabeste foarte mult. Liniile verticale accelereaza traseul privirii pe corp, de sus in jos si invers, ca si cand ar oferi acesteia sine pe care sa calatoreasca. De aceea o haina cu dungi verticale il va face pe cel care o poarta sa para mai inalt si mai slab.
Din nou, nu te gandi la vericala doar in contextul unui material in dungi. Linii verticale pot fi create de cusaturi vizibile, striatii, blocuri colorate sau nasturii de pe pieptul produselor.

Linia diagonala

Daca orizontala opreste privirea din parcursul ei si lateste, iar verticala alungeste, diagonala este undeva la mijloc intre cele doua. De regula, cu cat o diagonala se apropie mai mult de verticala, cu atat corpul va parea mai lung si mai slab; cu cat se apropie de orizontala, cu atat mai mult va retine privirea si va lati.
Materialul si Culoarea
Alegerea lui afecteaza si ea marimea aparenta a diferitelor parti ale corpului. Materialele deschise la culoare si cele stralucitoare actioneaza asupra privirii in acelasi fel ca linia orizontala, ochiul oprindu-se asupra lor. Reflectia luminii va face ca acea parte a corpului imbracata in culori deschise si/sau stralucitoare sa para mai mare.
Materialele mate si culorile inchise absorb lumina si produc efectul contrar: nu atrag atentia si reduc optic marimea partilor din corp pe care le acopera, oferindu-le suplete si fermitate.

Concluzie

Maresc volumul, latesc, ingrasa:
• materialele in culori deschise si/sau lucioase;
• materialele texturate: catifea, tweed, velur;
• materialele groase si rigide;
• materialele in dungi orizontale;
• liniile orizontale sub forma de diferite detalii pe produs.
Micsoreaza volumul, lungesc, slabesc:
• materiale in culori inchise si/sau mate;
• materialele de greutate medie care drapeaza bine;
• materiale in dungi verticale;
• liniile verticale sub forma de cusaturi sau alte detalii.
Odata invatata aceasta “lectie”, saptamana viitoare vei vedea cum poti alege costumul care sa se potriveasca perfect cu forma corpului tau, fara sa te mai lasi tentat vreodata sa cumperi un costum pentru ca arata bine pe altcineva, este la moda, sau asa iti recomanda vanzatorul.
In magazinele noastre, rareori sfaturile sunt avizate si in interesul tau. La noi, din pacate deocamdata, singura politica este atingerea targetului de vanzari si cam atat.

" Haina face pe om " sau " nu haina face pe om ". Ambele dictoane sunt discutabile. Dar independent de adevarul lor haina trebuie conceputa in asa fel incit sa puna in valoare personalitatea unei femei. Poti sa copiezi aproape identic modelele aparute in revistele de moda fara a deveni eleganta. Adevarata eleganta se obtine dintr-un acord perfect intre haina , imprejurare si personalitatea celui care o poarta. Este un al saselea simt care le spune unor femei cum sa poarte o rochie de doi bani ca pe un model de la o mare casa de moda. Un aforism demn de retinut in acest domeniu suna astfel : " mai degraba putin mai simplu decit un pic prea incarcat ". E de preferat sa vii la un cocteil cu un taior bine croit , decit cu o rochie de seara la o banala invitatie la o cafea.
Pentru barbati , mai mult decit pentru femei , putem exprima aceasta prima regula : " sa nu cauti sa epatezi ". Dar si femeile trebuie sa dea dovada de tact. Nu te imbraci din cauza cuiva , si inca mai putin , pentru a face in ciuda cuiva. Te imbraci pentru tine ! Sa fii elegant nu inseamna sa te preocupi de pretul si numarul toaletelor , ci de calitate , de croiala , de posibilitatea de a le armoniza cu alte haine din garderoba ta si de a le alege astfel incit sa nu se demodeze. O persoana cu gust nu poarta culori prea tipatoare si aplica legile elementare ale esteticii. Daca ai tenul palid , galbenul si verdele te fac livid. Daca nu esti zvelta trebuie sa eviti creturile si cutele , sa te feresti de dungile orizontale daca nu esti inalta , de cele verticale , daca este foarte inalta. Cind am depasit o anumit virsta si un anumit numar de kilograme , trebuie sa ne gindim bine daca sa purtam in vacanta pantaloni sau short. Fiecare perioada a vietii are farmecul ei. Tineretea isi poate permite indrazneli interzise la maturitate. Un om neglijent imbracat poate fi un om cumsecade , dar foarte rar ai timpul si dorinta sa ghicesti fondul sau de aur ascuns in spatele aparentelor. Daca ne gindim la viata noastra profesionala si sociala , la plimbarile noastre pe strada , vom recunoaste ca simpatia ne este trezita de acele persoane care fac o prima impresie favorabila. Acest adevar ne va convinge sa acordam o atentie deosebita problemei vestimentare. Haina cea mai veche trebuie si poate sa fie ingrijita. Pentru tinuta vestimentara ca si pentru corp prima regula este curatenia. O pereche de pantofi pingelita de trei ori este de preferat unei perechi noi nelustruite sau care se afla intr-un total dezacord cu haina. La fel pentru costumul barbatesc. Nu e la indemina oricui sa aiba in sifonier zece costume. Dar oricine poate purta un costum curat si periat cu grija.
Eleganta depinde mult de detalii si accesorii. Un guler de camasa curat si bine calcat , o cravata asortata ridica valoarea unui costum chiar si mai modest.
In anumite imprejurari , tinuta este obligatorie. Daca nu avem costumul cerut si nu-l putem inchiria , e mai bine sa renuntam la invitatia respectiva. Cind mijloacele financiare ne sunt limitate , e de preferat sa cumparam putine haine , dar de buna calitate.
Mai ales pentru femei este important sa-si gaseasca si sa-si pastreze un stil care sa le avantajeaze.
Femeile care se imbraca bine si pe care le admiram va pot marturisi ca au invatat cu greu acest lucru. Prima regula ( lege ) este legata de calitatea si comoditatea pamtofilor si a posetei. Aceste doua piese de baza vor trebui sa fie neaparat de foarte buna calitate. Vom observa ca o poseta cu cit este mai simpla , mai comoda si cu accesorii frumoase costa mai mult ! O poseta moale , din piele foarte buna tine cam 10 ani si - ciudat - nici nu se demodeaza ! Faceti cu inima usoara aceasta investitie. Rochiile , bluzele , fustele , tricourile pot fi si ieftine si reusite. Pantofii , posetele , cordoanele , manusile - niciodata. Invatati unde trebuie sa faceti economii in materie de imbracaminte ! Poti sa porti cea mai scumpa si mai eleganta toaleta , dar daca ai o poseta urita si demodata de plastic veti fi catalogata ca prost imbracata. Va rog sa ma credetei !
Treptat , la garderoba de baza se pot adauga cu masura citeva elemente noi pentru a fi in pas cu moda. Sa facem un efort de vointa si sa nu cedam tentatiei de a cumpara si purta lucruri frumoase pe care le-am admirat la o prietena sau intr-o revista de moda. Rar ne va sta bine cu ele.
Sa incercam sa ne cream o rezerva de bani si sa ne cumparam haine numai cind gasim ceva ca vom purta cu placere. Nu cumparati haine numai pentru ca sunt ieftine. Este o risipa si nu o economie !
Cel putin de doua ori pe an sa facem o severa triere a garderobei eliminind lucrurile pe care nu le-am purtat deloc , care nu ne stau bine sau care s-au invechit. Le facem cadou ! Un dulap ticsit de haine nu ne va ajuta deloc sa fim elegante. Este mai bine sa avem trei bluze impecabile , decit sase de o calitate indoielnica. Renuntati la obiceiul de a va schimba zilnic din cap pina in picioare , imbracind fara discernamint haine care nu va avantajeaza , numai de dragul de a va schimba. Ideea este sa purtati ceea ce va sta bine , chiar daca reveniti des la aceeasi tinuta. Feriti-va sa va afisati cu lucruri mereu noi , cumparate la intimplare , crezand ca astfel sunteti elegante.
Arta de a ne imbraca , presupune si arta de a allege acesoriile. Un taior gri neutru va parea foarte elegant daca va fi completat cu incaltaminte neagra , cu poseta si cu manusile asortate. Dimpotriva , acesoriile prost alese pot strica efectul celei mai elgante haine. Sa nu credeti cumva ca deveniti o femeie " chic " daca va straduiti sa va cumparati posetute de diverse culori asortate - la tot atitia pantofiori - ieftine si urite. Este suficient sa aveti o poseta neagra , incapatoare , de buna calitate , din piele. Va va scoate din incurcatura si vara si iarna.
In acelasi timp , vom avea grija sa alegem cu atentie podoabele potrivite. Oricit de tentante ar fi , bijuteriile autentice nu se poarta decit in situatii deosebite. A-ti pune la git un sirag de perle dimineata , la ora 7 , nu este o dovada de bun gust. Dimpotriva ! Chiar daca avem multe bijuterii veritabile , nu trebuie sa le etalam pe toate o data. O vom alege numai pe cea care se potriveste cu toaleta noastra.
Atentie ! Nu se poarta aur cu argint in acelasi timp. In timpul zilei este de preferat sa recurgem la acele imitatii simple cu un design frumos , evitind sticla colorata , strasurile , cu un cuvint , tot ce este strident , incarcat.
Femeile , ca femeile ! Dar barbatii ? Un barbat elegant n-ar trebui sa poarte nimic altceva in afara de verigheta si de ceas - eventual un ac de cravata , seara. Preferinta unora pentru bratari si lanturi groase , din aur sau argint , cu sau fara amulete , pentru cercei chiar reprezinta o optiune pentru un anumit mod de viata. Sa speram ca ceasta moda va trece si ca nu ne vom intoarce la viata tribala purtind cu totii cercei in nas.

CE PURTAM ? SI MAI ALES , CIND ?

Tinuta de fiecare zi

Pentru femei : tinuta sport sau eleganta - fusta si pulover sau bluza si taior , tocuri joase , coafura simpla , manusi asortate , bijuterii discrete ( niciodata diamante sau strsuri dimineata sau dupa-amiaza ) , palton cu croiala clasica si , eventual cu guler de blana , geanta din piele , mijlocie sau mare. Trebuie sa domneasca simplitatea , fara pantofi de lac , fara mantouri de blana , fara tocuri inalte la pantaloni.
Pentru barbati : costum , pulover si pantaloni in culori discrete , manusi din piele asortate , uneori palarie , incaltaminte neagra sau maro , niciodata galbene sau maro la un costum bleumarin inchis , palton cu croiala sport , trench coat sau jacheta trei sferturi.
Citeva reguli de baza : un costum uni cere fie o camasa uni si o cravata cu model discret , fie o camasa cu dungi care cere o cravata uni. Niciodata nu se pune o cravata sport ( in carouri ) la un costum de oras sau la o haina petrecuta. Seara se poarta costum gri inchis , albastru inchis sau negru. Camasa alba se potriveste cu toate costumele.
Sport , calatorii , plimbari : comoditatea nu trebuie sa treaca niciodata inaintea obiceiurilor locului. Astfel , riscati sa nu puteti intra intr-o biserica daca purtati sort sau tricou foarte decoltat - tinuta considerata indecenta.
Femei : fusta larga sau pantaloni , ciorapi nu prea fini , incaltaminte solida , cu toc jos.
Barbati : sacou sport si pantalon lung sau cunoscutul trening , camasa cu mineca scurta , incaltaminte solida sau daca dorim un pantalon golf , dar nu cu sosete scurte care sa lase piciorul gol.

Invitatii si vizite

Femei : taior elegant , sau rochie cu jacheta , manusi din piele la culoare sau contrastante , incaltminte eleganta , ciorapi foarte fini , poseta din piele.
Barbati : costum de culoare inchisa , camasa alba sau cu dungi ( numai ziua ) , cravata cu desen discret , sosete si incaltaminte de culoare inchisa.
Coctail-party.

Femei : taior negru de catifea , de lina sau de matase sau rochie de coctail , de preferat cu palarie.
Barbati : tinuta de oras de culoare inchisa.
Teatru , concerte.
Femei : tinuta de oras sau de dupa-amiaza. O tinuta foarte eleganta este recomandabila numai pentru reprezentatiile de gala sau premiere. Ce intelegem prin foarte eleganta ? La un taior se poate asorta o palarie. La o rochie decoltata - manusi luni - poseta de seara. La o tinuta normala – rochie de matase naturala de pilda - un jal frumos cu ciucuri , etc.
Barbati : tinuta de oras de culoare inchisa , pentru premiere frac ( este alcatuit dintr-o haina de ceremonie , neagra , scurta in fata pina in talie , neincheiata la piept si terminata la spate cu doua cozi lungi si inguste si dintr-un pantalon din aceeasi stofa , fara manseta ) sau smoking , niciodata tinuta sport.
Baluri.

Femei : rochie de seara sau de coctail sau rochie de bal ( fara palarie ) , manusi lungi , blanuri , bijuterii discrete , incaltaminte de bal , argintie sau aurie.
Barbati : pentru balurile desfasurate intr-un cerc restrins se recomanda costumul elegant , inchis la culoare , care se poarta cu camasa alba , cravata gri - argintie , ciorapi si patonfi negri. Este permis si smockingul ( costum de gala , cu o croiala speciala si cu revere de matase neagra ) la care se potriveste o camasa alba , cu guler si mansete apretate , vesta neagra , pantaloni fara mansete , ciorapi negri de matase si pantofi negri de lac.
La balurile in aer liber , din timpul zilei , smokingul este alb. La cele foarte pretentioase , smockingul se poarta cu vesta alba cu nasturi de sidef , camasa alba cu plastron guler si mansete apretate , papion , pantaloni cu paspoal de matase , fara manseta , sosete negre si pantofi negri de lac.
Botezul.

Femei : nu se recomanda tinuta de seara ci tinuta de oras.
Barbati : tinuta eleganta de oras sau , in cazurile ultraelegante , un costum de ceremonie ( stresemann ) compus din haina neagra , fara revere , la unul sau doua rinduri de nasturi si pantaloni in dungi negre sau gri , fara manseta , la care se asorteaza o camsa cu guler si mansete apretate , cravata gri - argintie sau papion , sosete negre si pantofi negri. La botez nu se potriveste smockingul.
Casatoria

Logodnica : rochie de nunta , alba , traditionala coronita cu flori de lamiita sau de portocali ( o femeie care se recasatoreste inlocuieste coronita de flori cu o diadema ) , pantofi albi , ciorapi albi , manusi din piele alba , fina , bijuterii foarte simple ( nu perle despre care se zice ca aduc lacrimi ). In functie de imprejurari este potrivit si un taior in culori pastelate , cu o croiala simpla.
Logodnicul si ceilalti barbati : dimineata vor purta un costum foarte elegant cunoscut sub denumirea de " cutaway " care comporta o jacheta neagra cu colturi rotunjite , pantaloni in dungi , negru cu gri , vesta neagra sau gri - argintiu , camasa cu guler si mansete tari , papion gri. Dupa amiaza aceasta tinuta este inlocuit de frac cu vesta alba ( nicioadata de smocking ). Daca ceremonia este mai intima costum inchis , stresemann , niciodata smoking.
Vizite de condoleante : costum inchis atit pentru femei cit si pentru barbati. Daca vizita are un caracter oficial , barbatii vor purta costume " cutaway ".
Inmormintarile : imbracaminte de ocazie de culoare inchisa , dar fara insemne de doliu pentru persoanele care nu sunt rude. Tinuta oficiala la barbati este " cutaway " , dar vesta si papionul sunt negre. Dupa imprejurari , acesta poarta si fracul la care se cere vesta neagra. Rudele si cei foarte apropiati se imbraca obligatoriu in negru. Nu trebuie sa lipseasca din tinuta lor cocarda de doliu.

Este demonstrat faptul ca o persoana isi face o impresie despre tine in 30 de secunde bazandu-se pe aspectul tau. .
Toti facem greseli vestimentare, insa barbatii trebuie sa aiba mare grija la cele de mai jos si sa incerce sa le evite cu orice pret.

Camasa cu maneca scurta asortata cu o cravata

Camasile cu manaca scurta nu iti arata adevarata imagine si ar trebui sa optezi pentru clasicele camasi cu maneca lunga, te sfatuieste Health Learning Info.

Pantofii neingrijiti

Pantofii reprezinta cea mai subevaluata parte a garderobei unui barbat si partea la care o femeie este cea mai atenta. Chiar daca esti barbat, pantofii tai ar trebui sa fie pastrati intr-o stare buna si curati.

Pantalonii prea scurti

Pantalonii trebuie sa fie suficient de lungi pentru a-ti acoperi sosetele, iar acestea trebuie sa iti acopere gambele chiar si atunci cand stai in pozitia picior peste picior.

Sosete nepotrivite

Sosetele trebuie sa corespunda intotdeauna cu pantalonii tai. Nu incerca culorile traznite la o tinuta eleganta. Cum ai arata intr-un costum elegant si cu sosete verzi sau galbene? Culorile traznite nu te vor face sa arati traznit, iti vor oferi o imagine proasta.

Curele nepotrivite

Este o regula importanta: cureaua trebuie sa se potriveasca cu pantofii. Nu incerca sa faci economii si sa nu inlocuiesti o curea atunci cand este cazul. Curele uzate, cele care sunt prea mici sau prea mari trebuie sa fie inlocuite imediat.

Cravata prea mica

Asigura-te ca nodul cravatei este facut corect si ca dimensiunea este buna. O cravata scurta te va face sa arati ridicol.

Haine nepotrivite

Hainele prea mici indica un aspect neingrijit si este exact tipul de greseala ce nu trebuie facuta intr-un mediu de afaceri. Alege hainele ce ti se potrivesc.

Culoarea nepotrivita

Evita culorile care nu ti se potrivesc. Incearca sa alegi culori potrivite propriei tale persoane, poti opta pentru haine de culoarea ochilor tai sau care sa se potriveasca cu tenul. De exemplu, daca esti palid, evita costumele albe, crem sau alte nuante deschise.

Prea multe culori

De asemenea, este foarte important sa te limitezi la cel mult trei culori.

Combinarea gresita a materialelor

Poti evita o greseala vestimentara prin simpla separare a hainelor de iarna de cele de vara. O greseala des intalnita in randul barbatilor este combinatia dintre un costum gros de iarna cu o camasa de vara.

.